Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014



Υγιής διατροφή


    Το πράσο ‘γεννήθηκε’ στη Μέση Ανατολή και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους. Είναι ανθεκτικό λαχανικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και τα δύσκολα εδάφη ενώ καλλιεργείται και στον κήπο του σπιτιού, με το πότισμα συχνό. Συγγενεύει με το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνοδεύει (προς τέρψιν του ουρανίσκου) τις πίτες, το χοιρινό, τη σούπα, γίνεται λαδερό, αχνιστό και… ο Μαμαλάκης ξέρει!
Ο μακρύς βολβός του, που φτάνει τα 50 εκατοστά περιέχει σημαντικά φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία όπως και βιταμίνες (Α, C, Κ, Ε) και η κατανάλωσή τους έχει σχετισθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη.
    Απ’ την άλλη, η έκφραση «σ’έπιασα στα πράσα!» αφορά σε κάποιον αρχιληστή εν Αθήναις, όταν κηρυσσόταν πρωτεύουσα του κράτους (βιβλ. Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις, Τάκης Νατσούλης), ο οποίος καθώς ετοιμαζόταν να ‘μπουκάρει’ στο σπίτι κάποιου για να το ληστέψει, ξύπνησε ο ιδιοκτήτης και του φώναξε τη στιγμή που εκινείτο στον κήπο, ανάμεσα στα πράσα…

Πηγή:Google




Επιμέλεια: Ασπασία Μπέτα – Φωτ. Νίκος Καββαδίας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου