Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014



Το θαύμα της φύσεως


    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν πρόσφατα μία ηλεκτρικά φορτισμένη κόλλα που υπάρχει στην επιφάνεια του ιστού, χάρις στην οποία εκτινάσσεται και παγιδεύει τα έντομα, τη γύρη και τα αιωρούμενα σωματίδια. Τα τελευταία και ρυπογόνα συλλέγονταν με τους ακριβούς βιομηχανικούς αισθητήρες ενώ τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο φθηνός ιστός της αράχνης για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, καθώς συλλέγει και φιλτράρει με μεγάλη ακρίβεια τα μικρά σωματίδια.
    Η αράχνη δεν είναι έντομο, ανήκει στα αρθρόποδα και παράγει τον ιστό της μέσω του στενόμακρου οργάνου (spinneret) για να παγιδεύει την τροφή της και να μετακινείται, επίσης. Δεν έχει φτερά και στις κάθετες επιφάνειες οι γραμμές του ιστού (σ.σ. ξεπερνούν τις αντοχές του ατσαλιού) φαντάζουν σαν σχοινιά, που τα σκαρφαλώνει η ορειβάτης με τα οκτώ πόδια.
    Η αραχνούλα τέλος, δύναται να ανατριχιάζει τον άνθρωπο καθ’όσον κάποια είδη της είναι επικίνδυνα, όπως η ταραντούλα, που το δάγκωμά της πονάει άσχημα και η μαύρη χήρα, το δηλητήριο της οποίας επιφέρει την παράλυση των νεύρων, ίσως και τον θάνατο.

Πηγή: Google

Επιμέλεια: Ασπασία Μπέτα – Φωτ. Μαρία Θεοδοσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου