Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Αιθιοπία - Λαλιμπέλα, Ναός Αγίου Γεωργίου




  Ο ναός του Αγίου Γεωργίου αναφέρεται σαν το Όγδοο Θαύμα του Κόσμου, όπερ μία μονολιθική εκκλησία στην Λαλιμπέλα, που βρίσκεται στην περιφέρεια της Αμχάρα, στην Αιθιοπία.

Κείμενο: Ασπασία Μπέτα  -  Φωτ. Νίκος Καββαδίας
Επιμέλεια: Θάνος Ευθύμερος


    Οι διαστάσεις του συγκροτήματος της σκαλιστής εκκλησίας είναι 25 μέτρα, έως 25 μέτρα με 30 μέτρα και υπάρχει μία κολυμβήθρα έξωθεν του ναού σε μία τεχνητή τάφρο, κατασκευής περί του 12ου αιώνος.  Υπάρχουν άλλοι 10 Μονολιθικοί Ναοί στην περιοχή, ήτοι: Ναός Μεγάλης Παναγίας, Γολγοθά, Αρχάγγελου Μιχαήλ, Ύψωσης Τιμίου Σταυρού, Μεντχάν Αλέμ, Γκχέλ, Αγίου Εμμανουήλ, Αγίου Μερκουρίου, Άμπα Λίβανος και Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Ραφαήλ.

    Οδεύοντας προς τη Λαλιμπέλα (Αθήνα-Κάϊρο-Αντίς Αμπάμπα, μετά αεροπλανάκι ή λεωφορειάκι της ιώβειας υπομονής, αλλά εμείς νοικιάσαμε αυτοκινητάκι) γευόμαστε τα εδέσματα της αεροπορικής θέσης και ενημερωνόμαστε από τον σάκο του ταξιδευτή για την υπόσκαφη εκκλησία. Ο μονολιθικός και σκαλιστός ναός διαθέτει τον στυλοβάτη, την επιφάνεια δηλ. πάνω στην οποία πατούν οι κίονες, που συνήθως (με τη σειρά τους) πατούν σε ολόκληρο λίθο και  σπανιότερα σε 2 δύο λίθους συγχρόνως.

    Σύμφωνα με την αιθιοπική πολιτιστική ιστορία ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που φωτογραφίζουμε στη μακρινή Αφρική και παρουσιάζουμε στο ΓΕΩΦΥΛΑΚΤΟ, σκάφτηκε με την προτροπή ενός οράματος που είδε ο βασιλιάς Ντζέμπρε Μεσκέλ Λαλιμπέλα, της δυναστείας των Ζάγκβε. Στο όραμα, σύμφωνα με τα γραπτά, ο βασιλιάς καθοδηγήθηκε από τον  Άγιο Γεώργιο και τον Θεό για να κατασκευάσει το ναό. Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός πρώτα κηρύχθηκε από τους Αποστόλους και μαθητές του Χριστού, όπου το έργο τους συνέχισαν οι διάδοχοί τους που δίδαξαν κατ'αρχάς στους μεσογειακούς λαούς και κατόπιν σε όλες τις ηπείρους: Ευρώπη, Ασία, Αφρική.

    Η Λαλιμπέλα, από το 2006, είναι τόπος προσκυνήματος για τα μέλη της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Τιβαχέντο.
Η δε, εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1978.






































   Στην ομάδα της αποστολής συνέβαλε και ο Έλληνας υπήκοος-Ιρακινής καταγωγής γιατρός Νιζάρ, προσφέροντας ιατρική βοήθεια στους εντοπίους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου