Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Φλωρεντία - Ένας περίπατος στον 15° αιώνα


                                                                                                                                                 Κεντρική φωτ απο : in2life.gr


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ . ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ

 Αυτή την αίσθηση σου δίνει η χρονομηχανή που ακούει στο όνομα Φλωρεντία, η πόλη που πήρε την Ευρώπη του Μεσαίωνα από το χέρι και την οδήγησε στο φως της Αναγέννησης – γι’ αυτό και ονομάστηκε «Αθήνα του Μεσαίωνα». Και όντως, η Αναγέννηση έχει αφήσει παντού τα σημάδια της στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης (και για ένα διάστημα ολόκληρου του Βασιλείου της Ιταλίας). 


Εξερευνώντας τα πλακόστρωτα καλντερίμια, νομίζεις πως θα περάσουν δίπλα σου οι Μέδικοι πάνω στα άλογά τους. 


Προσπερνώντας τον τεράστιο Καθεδρικό ναό της πόλης, νιώθεις πως από κάποια γωνιά θα εμφανιστεί ο Λεονάρντο ΝταΒίντσι με κάποια πρωτοποριακή εφεύρεση ή ο Μιχαήλ Άγγελος με το καλέμι υπό μάλης. Και δεν θα έχεις άδικο.







Γιατί όλοι αυτοί είναι ακόμη εκεί, με τα έργα τους να κοσμούν πλατείες και μουσεία, με τα παλάτια τους να προσδίδουν γενναίες δόσεις αρχοντιάς και αίγλης στο ιστορικό κέντρο, με τις μεσαιωνικές γέφυρες να στεφανώνουν τον ποταμό Άρνο, με την «κληρονομιά» τους να επιβεβαιώνει τον θρύλο που θέλει τους ιδρυτές της πόλης να την ονόμασαν Florentia επειδή ήταν «καταδικασμένη να ανθίσει».

Ο πλούτος πολιτιστικής κληρονομιάς και το «compact» ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, βέβαια, οφείλει να σας προϊδεάσει για αυτό που θα συναντήσετε. 

Βόλτες στο ιστορικό κέντρο “Centro storico” το αποκαλούν οι ντόπιοι και σε αυτό θα βρείτε συμπυκνωμένη όλη τη ζωντάνια της Φλωρεντίας, που δεν προκύπτει μόνο από τα δεκάδες αξιοθέατα, αλλά και από τις μεγάλες αρχοντικές πλατείες που είναι πάντα γεμάτες κόσμο ή τα café που τα απογεύματα μοσχομυρίζουν αυθεντική pizza χάρη στους μπουφέδες που στήνονται για το aperitivo – αξιοζήλευτη συνήθεια της βόρειας Ιταλίας να προσφέρει δωρεάν κατανάλωση από πλούσιο μπουφέ πληρώνοντας μόνο το ποτό σας.




Στο κέντρο δεν κυκλοφορούν βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παρα μόνο ηλεκτρικά φορτηγάκια και μηχανάκια για προστασία των μνημείων.

Εξίσου αξιοσημείωτη είναι η συνύπαρξη των διάφορων αρχιτεκτονικών ρυθμών που δίνουν στην Φλωρεντία αυτή την ιδιαίτερα αντιφατική ατμόσφαιρα που συνδυάζει το σκοτάδι του μπαρόκ με το φως του νεοκλασικισμού και του μοντέρνου. 




Για τον καλύτερο προσανατολισμό σας στις «μεσαιωνικές σας βόλτες», και με δεδομένο ότι δεν χρειάζεστε άλλο μέσο πέρα από τα πόδια σας για την μετακίνησή σας στην πόλη, σημειώστε πως το centro storico βρίσκεται στα βόρεια του Άρνου (στα νότια η περιοχή ονομάζεται «Oltrarno» και αποτελεί ξεχωριστή αφορμή για βόλτες) και θα το εξερευνήσετε καλύτερα έχοντας για μπούσουλα τις πέντε βασικές του πλατείες, γύρω από τις οποίες απλώνονται τα «SOS» μνημεία.



 ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου