Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Λίμνη Κερκίνη - Ένας προστατευμένος υδροβιότοπος

                    Αντικατοπτρισμός του όρους Μπέλλες στη λίμνη Κερκίνη

ΚΕΙΜΕΝΟ.  ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ


Η λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών, ενώ απέχει 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 35 χιλιόμετρα από τις Σέρρες.

Το όρος Κερκίνη, γνωστό περισσότερο ως Μπέλες, βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της εύφορης πεδιάδας των Σερρών. 

Σαν προέκταση της μεγάλης οροσειράς του Ορβήλου, χωρίζεται από αυτήν με τη βαθιά κοιλάδα του Στρυμόνα, που αποτελεί τη γνωστή στενωπό του Ρούπελ και εκτείνεται σε μήκος εβδομήντα περίπου χιλιομέτρων από τη δυτική όχθη του Στρυμόνα ποταμού, ως τον αυχένα του Κωστουρίνο πάνω στο δρόμο Δοϊράνης - Στρώμνιτσας.

Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Ιστίμπεη ( 2.031 μέτρα)




Παρά το γεγονός ότι η λίμνη είναι τεχνητή, η ομορφιά της είναι απολύτως φυσική και ξεχωριστή. 

Τα νερά, τα νούφαρα, τα πουλιά, οι πελεκάνοι και τα άλλα ζώα συνθέτουν μια υπέροχη εικόνα που αξίζει κανείς να γνωρίσει από κοντά. 

                   Ο κυκλικός χορός των κύκνων

Στην περιοχή της Κερκίνης βρίσκουν καταφύγιο πολλά ζώα όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα, η νυφίτσα, το ζαρκάδι, ο λαγός, το αγριογούρουνο. ενώ πλούσια είναι επίσης και η ιχθυοπανίδα, αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια.  


 Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός και ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους. 



                                               Το χιονισμένο όρος Κερκίνη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου