Μαρούλια
Στη μικρή μας
χώρα και στα δροσερά της κλίματα καλλιεργούνται με τους σπόρους 19.000
στρέμματα περίπου (στοιχ. Wikipedia)
και φυτρώνουν 25.000 τόνοι ετησίως, ενώ στις Η.Π.Α προκύπτει η μεγαλύτερη
παραγωγή του κόσμου. Ακολούθως δε, στην Κίνα, την Ισπανία και τον Καναδά. Για
την ‘καρδιά’ του μαρουλιού και τις βιταμίνες του (Α, Κ, C)
επιμελώς αναπτύσσεται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και η προέλευσή του
είναι η Ασία. Αναφέρεται δε, από τον Ηρόδοτο του Θεοφράστου και τον Διοσκουρίδη
με το όνομα ‘θριδακίνη’ και ‘θρίδαξ’.
Το μαρούλι
(Λακτούκη η ήμερος) είναι ποώδες φυτό-γρήγορης ανάπτυξης με πασσαλώδη ρίζα,
φύλλα αναγόμενα στην παλέτα του πράσινου και καθώς είναι λείο ή στρογγυλό ή
κατσαρό τρώγεται ωμό στις σαλάτες, όπως όλοι γνωρίζουμε και μαγειρεφτό στο
φρικασέ. Καλή μας όρεξη!
Επιμέλεια:
Ασπασία Μπέτα – Φωτ. Νίκος Καββαδίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου