Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014



Φυλή Mursi


    Το σημείο της υφηλίου που θεωρείται από τις πιο απομονωμένες περιοχές του κόσμου είναι η κοιλάδα “Omo”, ανάμεσα στα βουνά της Αιθιοπίας στην κεντρική Αφρική και είναι το μέρος που επισκέπτεται το περιοδικό μας, συναντά δε τους Μούρσι της ντόπιας φυλής. Απαριθμούν τα (περίπου) 7.500 άτομα (απογρ. 2007), απασχολούνται με την εκτροφή των ζώων και τη γεωργική καλλιέργεια, είναι νομάδες και πασίγνωστοι για το περίεργο έθιμό τους: Τα κορίτσια, σε ηλικία 15-16 χρονών ξεκινούν να τρυπούν το σώμα τους και να τοποθετούν πήλινους δίσκους στο κάτω χείλος του στόματος, προς ένδειξιν «καταξίωσης και ομορφιάς». Όσο ψηλότερα βρίσκεται η νεαρή στην ιεραρχία της κοινωνίας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο δίσκος. Το γνωστό, εξουσίας, αφροδισιακό. Το πιάτο καθορίζει και τη λίμπιντο των ανδρών, αφορά δηλ. στη σεξουαλική έλξη το «πόσο ψηλά» είναι οι γυναίκες στη βαθμίδα της τοπικής κοινωνίας και πόσο θα ωφεληθούν οι άνδρες αν τις διαλέξουν.
Περαιτέρω λειτουργίες, όπως η τέλεση του φαγητού και λοιπά δεν εμποδίζονται από την υπερβολή (σ.σ. τα έθιμα των ανθρώπων είναι υπεράνω νόμων), καθώς το σύμβολο-πιάτο αφαιρείται.
    Στις δύο εικόνες του θέματός μας συνάδουν και αφηγούνται η μητρότητα, το κάλλος , οι συνήθειες και το διαφορετικό της ανθρώπινης φύσης.
Πηγή: Google

Κείμενο: Ασπασία Μπέτα – Φωτ. Νίκος Καββαδίας



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου