Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ερυθρά θάλασσα


    Η πλευρά της Υεμένης που βρέχεται από την Ερυθρά θάλασσα έχει βάρκες τεράστιες γιατί μεγάλες είναι και οι ψαριές-πλην όμως του παραδοσιακού τρόπου αλιείας χρήζουν με το δίχτυ, αποκλείοντας τις ανεμότρατες (σ.σ. όπως ψαρεύουν όλοι στη Μεσόγειο και με τις πόρτες του πλοιαρίου πίσω καταστρέφουν το γόνο, το βυθό). Οι ψαρόβαρκες αλαφρώνουν την Ερυθρά θάλασσα από καρχαρίες κοινούς και σφυροκέφαλους, τόνους, φαγκριά και άλλα ψάρια, όπως και μαργαριτοφόρα όστρακα.

Κείμενο: Ασπασία Μπέτα  -  Φωτ. Νίκος Καββαδίας

Έρημος



    Η Υεμένη ζει ειρηνικά από τις 22 Μαίου του 1990 με την συγχώνευση της Αραβικής Δημοκρατίας της Υεμένης (Υεμένη του Νότου), κι αυτό το ελαφρύ τανκ-απομεινάρι του πολυετούς εμφύλιου πολέμου 'ξέμεινε να λυώσει στην έρημο Ραμπ αλ Χαλί. Οδεύοντας προς το Σογιούν οι καμήλες ξεχνούν την πείνα και το πλήρωμα της αποστολής τη δίψα, στο βόρειο κομμάτι της Υεμένης.

Κείμενο: Ασπασία Μπέτα  -  Φωτ. Νίκος Καββαδίας

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Έκθεση φωτογραφίας από παιδιά!


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω παρέχει το μάθημα της φωτογραφίας και τα παιδιά εκθέτουν τα έργα τους, από 20 Μαρτίου έως τέλος Απριλίου, στα θέματα: Πορτραίτο, φύση, κίνηση, macro, κόμικς, βιβλίο, καράβι, φίλοι, γραμμές.
   






Κρυφό cχολειό




     Τα κρυφά σχολειά δημιουργήθηκαν το 1581 με δασκάλους παπάδες, ιερομόναχους και μοναχούς που δίδασκαν στα ελληνόπουλα από τα εκκλησιαστικά βιβλία το οκτωήχι, το ψαλτήρι, το ωρολόγιο, τα μηναία. Η ιστορία λέει, πως μέσα στους τόσους αιώνες σκλαβιάς δεν θα μπορούσαν ποτέ να κρατήσουν οι Έλληνες τη θρησκεία και τη γλώσσα τους, αν δεν υπήρχαν τα κρυφά σχολειά. Οι Τούρκοι δεν τους άφηναν να μάθουν γράμματα, έκοβαν κεφάλια και άλλοτε γλώσσες όσων τολμούσαν να μιλήσουν ελληνικά. 

Κρυφό σχολειό λειτουργούσε και στην κρύπτη της Ιεράς Μονής Αγ.Παρασκευής στη Μάνδρα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας(φωτ.), όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός με δάσκαλο τον ιερομόναχο Γιαννέλο, περί το 1720.

Κείμενο-Φωτ. Ασπασία Μπέτα


Πριν το 1821


   Έλεγε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, πως φτάνει και ένας μονάχα άνθρωπος, ζήλω πεπυρωμένος, για να αλλάξει όλη την κοινωνία! Αυτό ακριβώς έκανε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779), απόστολος όχι μόνο της ορθόδοξης πίστεως αλλά και της ελληνικής παιδείας, συνέβαλε στην αφύπνιση του υπόδουλου Γένους μας με την γνώση την εποχή της Τουρκοκρατίας ενώ προφήτευσε τη λευτεριά. Γύρισε όλη τη Ρωμιοσύνη με τα πόδια 4 φορές κηρύττοντας και πράττοντας έργα, σχολεία και θαύματα. Τους θέριευε, τους 'φτέρωνε', τους έδειχνε το ορθό και τους κατηχούσε πως να απαλλαγούν από το σάπιο. Ο ίδιος δε, ονειρευόταν μία ελληνική κονωνία "κατοικία του Θεού", "κατοικία των αγγέλων". Η προτομή και οι διδαχές του βρίσκονται στο πατρικό του σπίτι, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Κείμενο-Φωτ. Ασπασία Μπέτα  

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013


Σπίτι πάγου


    "Γιακχάλ" λέγεται ο κώνος από πηλό που διατηρεί και προσφέρει πάγο δωρεάν στους κατοίκους που δεν έχουν ρεύμα, σε νομάδες και περαστικούς -εκτιμώντας το παγάκι ως χρυσάφι- καταμεσής της ερήμου, μεταξύ των πόλεων Σιράζ και Γιαζντ, στο κέντρο του Ιράν.

Κείμενο: Ασπασία Μπέτα  -  Φωτ. Νίκος Καββαδίας

ΙΤΑΛΙΑ - ανάδυση ενός υπερηφαιστείου



Περσίδες


    Η μαντίλα μπορεί να είναι υποχρεωτική σε κάθε γυναικεία φιγούρα η οποία κυκλοφορεί στο Ιράν, τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Προσέθεσαν λίγο χρώμα στα ρούχα της προσωπικής τους εξόδου, βγαίνουν μόνες τους για τσάϊ, οδηγούν τροχοφόρα, κατέχουν δημόσιες θέσεις και μεγάλος αριθμός εφήβων γυναικών σπουδάζουν, όπως εδώ, στην πόλη Γιαζντ.

Κείμενο: Ασπασία Μπέτα - Φωτ. Νίκος Καββαδίας