Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Αιδηψός - Ήλια – Γιάλτρα - Ιαματικές Πηγές και Θερμαλισμός - Ιαματικά Λουτρά στη Βόρεια Εύβοια

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ
(Απο τη συμμετοχή μου στην Εκθεση Φωτογραφίας 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 στο Πολιτιστικό χώρο ''ΚΥΜΑ'' Λουτρών Αιδηψού)


  
Η Ελλάδα  διαθέτει μεγάλο αριθμό ιαματικών πηγών, διασκορπισμένων σε όλη τη χώρα. Από  τις πιο σημαντικές ιστορικά ιαματικές πηγές της Ελλάδας είναι της Αιδηψού  στη βόρεια Εύβοια,  που συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πιο ζεστών θεραπευτικών πηγών παγκοσμίως, πλούσια σε μεταλλικά άλατα, με νερά που αναβλύζουν από πολλά σημεία της πόλης, καθώς επίσης και μέσα από τη θάλασσα.
 

Σύμφωνα με  τη μυθολογία στις ιαματικές πηγές της Αιδηψού έπλενε ο  Ηρακλής τις πληγές μετά από τους άθλους του για να ανακτά και πάλι τις δυνάμεις του.

 

Αιδηψός


Η Αιδηψός μία ήσυχη, πανέμορφης, γραφική και ειδιλιακή  λουτρόπολης. βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ. περίπου βορειοδυτικά της Χαλκίδας, 200 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο των Αθηνών, 4 ώρες από τη Θεσσαλονίκη και 2 ώρες από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου (Βόλος) και είναι πολύ γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της και για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών της.

Διαθέτει  θαλάσσια συγκοινωνία με την Αρκίτσα, ενώ και ο Αγιόκαμπος συγκοινωνεί με τη Γλύφα.

Η ιστορική μοίρα της Αιδηψού είναι συνδεδεμένη με τις ιαματικές πηγές της. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών της ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και σε αυτές αναφέρονται πολλοί αρχαίοι συγγραφείς. 

Ο Στράβωνας αναφέρει τις πηγές της Αιδηψού ως “Ηρακλέους θερμά” , γιατί σύμφωνα με την παράδοση εδώ ξαναβρήκε τη χαμένη του δύναμη ο Ηρακλής.  

Τη Ρωμαϊκή    περίοδο η Αιδηψός ήταν γνωστή σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Την επισκέφθηκε ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας, στην προσπάθειά του να θεραπεύσει την ποδάγρα του, και έχτισε θέρμες, τα “Λουτρά του Σύλλα”, οι οποίες σήμερα δεν σώζονται εκτός από λίγα ερείπια.

  Την Αιδηψό επισκέφθηκαν επίσης  οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες Αύγουστος, Αδριανός, Μάρκος Αυρήλιος, Σεπτίμιος Σέβηρος και Καρακάλας αλλά και οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου Μέγας Κωνσταντίνος και Μέγας Θεοδόσιος.

Κοντά στα Λουτρά υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πόλης και ερείπια λουτρικών εγκαταστάσεων του 2ου και 3ου αιώνα μ. Χ., που χρησιμοποιούνταν και κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Η πόλη καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1814 ενώ η αξιοποίηση των λουτρών άρχισε το 1887.

Ο Μεσοπόλεμος ήταν η εποχή κατά την οποία άκμασε πολύ η Αιδηψός και είχε διάσημους επισκέπτες από   όλο τον κόσμο. Οι πηγές της είναι περίπου 60 με θερμοκρασία 32- 86 βαθμών Κελσίου, από τις πιο θερμές στην Ευρώπη. Η προέλευση του υπέρθερμου αυτού νερού οφείλεται στο μεγάλο ρήγμα του Βόρειου Ευβοϊκού.

Σήμερα η Αιδηψός είναι μια σύγχρονη λουτρόπολη με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, φιλοξενεί σε καθημερινή βάση περίπου   40.000 παραθεριστές και πολλά υδροθεραπευτήρια. Πολλά από τα κτίσματά της έχουν ανακαινιστεί, ενώ διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, ψαροταβέρνες και ψησταριές.

Στο υδροθεραπευτήριο του Ε.Ο.Τ. μπορεί κανείς να δει κάποια αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται από την Κλασική περίοδο, ενώ τα ευρήματα της Ρωμαϊκής περιόδου φιλοξενούνται στη Χαλκίδα.

Εντυπωσιακό είναι το κτίσμα του ξενοδοχείου “Θέρμαι Σύλλα”, που χτίστηκε το 1896 και ανακαινίστηκε πριν από λίγα χρόνια.

Στα Λουτρά Αιδηψού σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οCμέχρι 86οC . 

Οι λουτροθεραπευτικές υπηρεσίες ασκούνται από τα  ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας, αλλά κυρίως από  το υδροθεραπευτήριο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε. Ο. Τ.) το οποίο παρέχει  όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές. 

Το μεγάλο αυτό συγκρότημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα του είδους του στη χώρα μας. Εκτός των κανονικών λουτήρων διαθέτει επίσης και λουτήρες ειδικών θεραπειών, λουτήρες άκρων, σκοτσέζικο ντους. 

Η ανοιχτή πισίνα καλύπτει τις ανάγκες της υδροθεραπείας με χαμηλό κόστος. Το φυσικοθεραπευτήριο με τα όργανα γύμνασης και ηλεκτροθεραπείας βοηθά στην άμεση και δεκτικότερη αντίδραση του οργανισμού στη λουτροθεραπεία.


ΘΕΡΜΑΙ ΣΥΛΛΑ


 Σημαντικό στολίδι  των Λουτρών της Αιδηψού είναι σήμερα το ξενοδοχείο ΘΕΡΜΑΙ ΣΥΛΛΑ και οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει.  

Πήρε το όνομά του από το Ρωμαίο κοσμοκατακτητή στρατηγό Μάριο Σύλλα που παρέμεινε στην πόλη προκειμένου να κάνει λουτροθεραπεία για κάποια ασθένεια των ποδιών του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πλούταρχος: "Σύλλας δέ διατρίβοντι περί τάς Αθήνας, άλγημα ναρκώδες μετά βάρους είς τούς πόδας ένέπεσεν, ό φησίν ό Στράβων ποδάγρας ψελλισμόν. 

Διαπλεύσας ούν είς Αίδηψού, έχρήτο τοίς θερμοίς ύδασι, ΄ραθυμών άμα και  συνδιημερεύων τούς περί του Διονύσου τεχνίτας"
 
Το κτισμένο πριν από έναν αιώνα πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα  της πόλης, το 1988 χαρακτηρίστηκε μαζί με άλλα κτίρια διατηρητέο, διατήρησε  ανέπαφη την εξωτερική του μορφή και με τις κατάλληλες εσωτερικές κατασκευές δημιουργήθηκε  ένα μαγευτικό ξενοδοχειακό συγκρότημα υδροθεραπείας και αναζωογόνησης που θεωρείται ένα από τα καλύτερα  SPAτης Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η Δημοτική Πλαζ καλύπτει τις ανάγκες όλων όσων θέλουν να συνδυάσουν τη λουτροθεραπεία με το ευεργετικό θαλασσινό νερό.


Οι λουτροπηγές των Γιάλτρων και των Ηλίων.


Στην παραλία των Γιάλτρων και σε υψόμετρο 10 μ. υπάρχουν ιαματικές πηγές ισάξιες της Λουτρόπολης. Οι πηγές είναι χλωριονατριούχες ( αλιπηγές ) -υδροθειούχες. Οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες και οι ιδιότητές τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.


    Οι πηγές των Ηλίων έχουν θερμοκρασία 40 και PH 6,40, θεωρούνται αλιπηγές και αναβλύζουν από μεταμορφωμένα πετρώματα σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας. 

Το νερό τρέχει κάτω από τα χαλίκια της ακτής και η παρουσία του γίνεται αισθητή από το ερυθρό ίζημα που αποτίθεται στην επαφή με τη θάλασσα και από την αυξημένη θερμοκρασία. 
Οι λούσεις γίνονται μέσα σε λάκκους, που ανοίγονται στην ακτή.



ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ


Οι εκθέσεις των ειδικών υδρολόγων γιατρών, αλλά και άλλων επιστημόνων, που έχουν εκδοθεί μετά το 1950 καταλήγουν σε συμπεράσματα, τα οποία είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό ίδια.


Τα ιαματικά νερά της Αιδηψού ενδείκνυνται για τις παρακάτω παθήσεις:

      1.   Εκφυλιστικές αρθροπάθειες ( χρόνιες και παραμορφωτικές καταστάσεις ).

2.     Ρευματοπάθειες ( χρόνιες μορφές ρευματισμών ).

3.     Σπονδυλοαθρίτιδες ( χρόνιες και αγκυλωτικές μορφές ).

4.     Ριζίτιδες.

5.     Οσφυαλγίες.

6.     Ισχιαλγίες.

7.     Μετατραυματικές δυσμορφίες και αγκυλώσεις.

8.     Περιφερικές νευρίτιδες ( νευραλγίες-μυαλγίες ).

9.     Ημικρανίες.
10.  Τενοντίτιδες.

11.  Χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις ( σαλπιγγίτις, ενδομητρίτις, ωοθηκική ανεπάρκεια, λευκόρροια .καθώς και μερικές περιπτώσεις στείρωσης ).

12.  Αγγειοπάθειες ( στην περιφερική κυκλοφορική ανεπάρκεια επιδρά το διοξείδιο του άνθρακα ).

     13.  Παθήσεις του ενδοκρινολογικού κύκλου (επιδρά η αναζωογονητική δράση του ραδονίου ).
 

Ιαματικές πηγές

 
Ονομάζονται οι φυσικές αναβλύσεις των θερμών νερών,  που πηγάζουν,  πολλές φορές, από βάθος 3.000 μέτρων, διαπερνούν διάφορα  πετρώματα και βγαίνουν στην επιφάνεια της γης και  με τα συστατικά που περιέχουν είναι κατάλληλα για την ίαση διαφόρων παθήσεων. Ονομάζονται και μεταλλικά από τα διαλυμένα μεταλλικά συστατικά που περιέχουν στη σύστασή τους.


Τα πιο συχνά μεταλλικά στοιχεία που είναι διαλυμένα στα ιαματικά νερά είναι το ασβέστιο, το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, το ράδιο, το θείο, το ιώδιο,  ο σίδηρος ο φώσφορος.

Επίσης περιέχονται και αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το υδρόθειο, το άζωτο, το οξυγόνο και το υδρογόνο, που δίνουν και τη χαρακτηριστική οσμή, που διακρίνει τα νερά της κάθε περιοχής.


Ανάλογα δε με το βαθμό οξύτητας των νερών (όξινα, αλκαλικά ή ουδέτερα) χαρακτηρίζεται αντίστοιχα και η πηγή, ως θειούχος αλκαλική, χλωρονατριούχος, οξυπηγή, ραδιούχος κ.λπ.

 Η θερμοκρασία των  ιαματικών νερών μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 28 και 86 βαθμών κελσίου.


Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών αποδίδονται στα μεταλλικά άλατα και στις μεταξύ τους ενώσεις, καθώς στην ακτινοβολία (ραδιενέργεια), την οποία αντλούν από τα βάθη της γης. 

Σύμφωνα όμως με μια πιο σύγχρονη αντίληψη, η υδροθεραπεία περιέχει την έννοια μιας ερεθιστικής θεραπείας σε ορισμένα όργανα, όπως το ιώδιο στο θυρεοειδή αδένα και το θείο στους αρθρικούς χόνδρους.

 

Στη σύγχρονη εποχή από τα ιαματικά στοιχεία των θερμών πηγών παρασκευάζονται  καλλυντικά και δερματολογικά  προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες δερματικές ασθένειες.


Τα Ιαματικά λουτρά απευθύνονται όχι μόνο σε ασθενείς-τουρίστες αλλά και στους συνοδούς τους, καθώς και σε άτομα υγιή, που επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας τους μέσω προγραμμάτων ολικής αναζωογόνησης και χαλάρωσης σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Με τον όρο  Θερμαλισμό εννοούμε το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ιαματικού Τουρισμού, μαζί με τις δραστηριότητες αναψυχής και αναζωογόνησης, που μπορούν να έχουν και μη ασθενείς τουρίστες, που επισκέπτονται τις Ιαματικές Πηγές.  

Σε ένα ποικίλο και υγιεινό φυσικό περιβάλλον, αισθητικά ωραίο και ασφαλές, ο επισκέπτης φροντίζει για την προσωπική του υγεία, ενώ παράλληλα, διοχετεύει τον ελεύθερο χρόνο του σε άλλες υγιεινές συνήθειες και


Ιαματικά Λουτρά στην Αρχαία Ελλάδα
 

Η  χρήση των ιαματικών πηγών και η ευεργετική τους δράση για την ανθρώπινη υγεία ξεκινά ουσιαστικά από την αρχαία Ελλάδα και τους Ομηρικούς χρόνους. 

Κατά την παράδοση, ο Ηρόδοτος (484-410 π.Χ.) παρατήρησε για πρώτη φορά την ευεργετική επίδραση των νερών στον οργανισμό και περιέγραψε αρκετές ιαματικές πηγές, δίνοντας το έναυσμα και σε άλλους μελετητές αργότερα. 

Η λουτροθεραπεία, σύμφωνα με τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων, κατείχε κεντρικό ρόλο όχι μόνο στην προσωπική ζωή του αρχαίου Έλληνα, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, αλλά και στην ίδια την κοινωνική ζωή της αρχαίας Ελλάδας, αφού οι πηγές τους χάριζαν τα θεϊκά δώρα της υγείας, της ευεξίας, της ομορφιάς και του σθένους. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες του Πλούταρχου και του Παυσανία, τα Ασκληπιεία, που είχαν ιδρυθεί σε 100 περίπου περιοχές με ιαματικές πηγές, αποτελούσαν "ναούς υγείας", όπου συνέρρεαν όσοι επιθυμούσαν να θεραπευτούν ή να ανακουφιστούν, κάνοντας θερμά ή ψυχρά λουτρά με την επίβλεψη ιερέων και γιατρών.


Ωστόσο η υδροθεραπευτική τέχνη οφείλει την ανάπτυξη και διάδοσή της στον Ιπποκράτη (460-375 π.Χ.), πατέρα της Ιατρικής και της Υδροθεραπείας, χάρη στον οποίο δημιουργήθηκε ένας αυτόνομος κλάδος θεραπευτικής αγωγής, η Ιαματική Υδροθεραπεία, που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. 

Σημαντικά μνημεία (κτίσματα, έργα τέχνης κ.ά.), που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, από διάφορες ιστορικές περιόδους της Ελλάδας, αποτελούν μαρτυρίες ενός πολιτισμού που προάσπιζε την ανθρώπινη υγεία όχι μόνο μέσω της φροντίδας του σώματος αλλά πάνω από όλα φρόντιζε για την ψυχική και πνευματική ευφορία.

    ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ


   ΛΟΥΤΡΑ


Η δράση των λουτρών είναι αρκετά ισχυρή και δεν πρέπει να γίνονται αυτόβουλα και χωρίςπρογραμματισμό, κυρίως δε χωρίς τη συμβουλή του προσωπικού ή κάποιου ειδικού γιατρού ( λουτρίατρου ). 

Σε μερικές περιπτώσεις όπως φλεγμονές, εξοιδήσεις αρθρώσεων, πόνους, ερυθήματα, κεφαλαλγίες, ζάλες, αϋπνίες, κωλικούς κ.ά., τα αποτελέσματα των λουτρών είναι άμεσα και τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν μετά τις πρώτες λούσεις. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λουτρίατρος θα καθορίσει τη συνέχιση και τη συχνότητα της λουτροθεραπείας. Οι ιατρικές συμβουλές πρέπει να τηρούνται αυστηρά, είναι  δε πρωταρχικός κανόνας για την πρόοδο της θεραπείας των λουομένων. 

Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις εμφάνισης πόνων σε διάφορα σημεία του σώματος, κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας. 

Ο γνωστός γιατρός Δ. Παπανικολάου, σε μία παλιά  του μελέτη για τη Λουτρόπολη, αναφέρει τα εξής: "Είναι συνήθως ευοίωνο σημείο αποτελεσματικής ενέργειας των μεταλλικών υδάτων". Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως υπάρχουν παθήσεις για τις οποίες τα λουτρά δεν ενδείκνυνται ( άσθμα, πνευμονικό εμφύσημα, οξεία νεφρίτιδα κ.α.)
 
Η υδροθεραπεία διακρίνεται σε δύο είδη:


1.     Η εσωτερική, η οποία περιλαμβάνει:

  • Την ποσιθεραπεία, η οποία επιτυγχάνεται με την πόση ιαματικών νερών με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ σε αρκετά ιαματικά νερά αποδίδεται διουρητική δράση. 
Ενδείκνυται για τη θεραπεία παθήσεων ουροποιητικού, νεφρών και πεπτικού συστήματος, όπως η νεφρολιθίαση, χολολιθίαση, χρόνια χολοκυστίτιδα και δυσκινησία χοληφόρων, παθήσεων στομάχου και εντέρων, καθώς και παθήσεων ήπατος και χοληδόχου κύστης. Η εφαρμογή της έχει συνήθως διάρκεια 3-4 εβδομάδων με άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα.

  • Την εισπνοθεραπεία, η οποία γίνεται με εισπνοή των αερίων ή των σταγονιδίων των μεταλλικών νερών, με τη βοήθεια ειδικών συσκευών. 
Βασίζεται στη μετατροπή των ιαματικών νερών σε μορφή σταγονιδίων και στην εκμετάλλευση των αερίων τα οποία περιέχονται σε αυτά. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως βρογχικό άσθμα και χρόνια βρογχίτιδα.

  • Τις πλύσεις (στοματικές, ρινικές, γυναικολογικές).

2.     Η εξωτερική, η οποία περιλαμβάνει:

  • Τη λουτροθεραπεία, η οποία πραγματοποιείται με την εμβάπτιση του σώματος σε ατομικό λουτήρα ή πισίνα με ιαματικό νερό. Ένας κύκλος θεραπείας διαρκεί συνήθως 2 εβδομάδες, με ένα λουτρό την ημέρα, μετά από ολοκληρωμένη πέψη και ακολούθως ανάπαυση των λουομένων για 30 περίπου λεπτά. 
Ενδείκνυται για τη θεραπεία δερματολογικών παθήσεων (έκζεμα, κνησμοί, ψωρίαση, νεανική ακμή, ιχθύαση, βλάβες βλεννογόνων και εγκαύματα), χρόνιων ρευματικών παθήσεων και αρθροπαθήσεων, για τη θεραπεία των οποίων χρησιμοποιούνται επίσης και η λασποθεραπεία και η κινησιοθεραπεία, παθήσεων του νευρικού συστήματος, καθώς και για τη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων, όπως κολπίτιδες και διαταραχές εμμήνου ρύσης.
  • Τις καταιονήσεις (για ορισμένο χρόνο το σώμα δέχεται το θερμομεταλλικό νερό με υψηλή ή χαμηλή πίεση).

  • Τις υδρομαλάξεις, οι οποίες γίνονται με εφαρμογή πίεσης στο ανθρώπινο σώμα, ενώ αυτό βρίσκεται μέσα στα ιαματικά νερά. Ενδείκνυνται σε περιπτώσεις μετατραυματικής θεραπείας, καταγμάτων και κακώσεων, αρθροπαθειών, οσφυαλγίας, ισχαιμίας, σπονδυλαρθρίτιδας και σπαστικών παραλύσεων.

  • Την υδροκινησιοθεραπεία (συνδυασμός λουτροθεραπείας και κινησιοθεραπείας, ενώ το σώμα βρίσκεται στο νερό)

  • Την πηλοθεραπεία ή λασποθεραπεία (εφαρμογή πηλού ή λάσπης, που έχει "ωριμάσει", σε πάσχοντα σημεία του σώματος, με εμβάπτιση του σώματος σε αυτόν ή ολική ή μερική επάλειψη), για τη θεραπεία παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και δερματικών παθήσεων.

Για τη θεραπεία νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων, όπως αϋπνία, άγχος και παραλύσεις, καθώς και για καρδιοαγγειακές παθήσεις, όπως φλεβίτιδα, ενδοαρτηρίτιδα και αγγειακές παθήσεις, η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η λουτροθεραπεία αλλά και ο συνδυασμός διαφόρων άλλων μεθόδων.

 

   Η ταυτότητα μερικών από τις πηγές των Λουτρων Αιδηψού.


  Αποφεύγοντας τις μεγάλες επιστημονικές αναλύσεις, παραθέτουμε μερικούς πίνακες με τις ιδιότητες και τα συστατικά των νερων των πιό αντιπροσωπευτικών πηγών, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΟΤ. Οι μετρήσεις αφορούν ποσότητα 1klg.


ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ
ΠΗΓΕΣ ΝΤΑΜΑΡΙΩΝ
ΠΗΓΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
ΠΗΓΗ ΑΝΩ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ
ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Θερμοκρασία
70,5 - 71,2 0Κ
34,5 - 40,5
56,5
37,8
Πυκνότητα
1,02477
1,02209
1,02366
1,00290
Ηλεκ/κή αγωγή
0,04459
0,04031
0,41188
0,00619
Ταπείνωση σημ. πήξ
-1,89
-1,67
-1,76
-0,16
Ωσμωτική πίεση
28,8 ατμ.
22,8 ατμ.
25,7 ατμ
 
Ραδόνιο
0,18 μον. Mache
58 μον. Mache
2,6 μον. Mache
8,08 μον. Mache
Εκθέτης υδρογόνου (PH)
6,65
6,75
7,10
 
ΚΑΤΙΟΝΤΑ
ΠΗΓΕΣ ΝΤΑΜΑΡΙΩΝ
ΠΗΓΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
ΠΗΓΗ ΑΝΩ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ
ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Κάλιο(Κ)
0,503300 γρ
0,397400 γρ
0,319100 γρ
0,102660 γρ
Νάτριο(Na)
9,887000 γρ
9,001000 γρ
9,519000 γρ
0,638810 γρ
Λίθιο(Li)
0,000560 γρ
0,000100 γρ
0,000560 γρ
0,000139 γρ
Αμμώνιο(NH4)
0,001100 γρ
0,000300 γρ
0,001000 γρ
 
Ασβέστιο(Ca)
1,642500 γρ
1,454000 γρ
1,5884700 γρ
0,206390 γρ
Μαγνήσιο(Mg)
0,338400 γρ
0,305700 γρ
0,320700 γρ
0,044720 γρ
Σίδηρος(Fe)
0,007500 γρ
0,000250 γρ
0,001500 γρ
0,000381 γρ
Μαγγάνιο(Mn)
0,000013 γρ
0,000004 γρ
0,000018 γρ
 
Αργίλιο(Al)
0,000160 γρ
0,000080 γρ
0,000120 γρ
0,000143 γρ
ΑΝΙΟΝΤΑ
ΠΗΓΕΣ ΝΤΑΜΑΡΙΩΝ
ΠΗΓΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
ΠΗΓΗ ΑΝΩ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ
ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Χλώριο(Cl)
18,64000 γρ.
16,62900 γρ
17,79000 γρ
1,292310 γρ
Βρώμιο(Br)
0,055800 γρ
0,032500 γρ
0,043100 γρ
0,000120 γρ
Ιώδιο(J)
0,000040 γρ
0,000011 γρ
0,000012 γρ
 
Θειικό ιόν(SO4)
1,111000 γρ
1,009200 γρ
1,072800 γρ
0,082630 γρ
Υδροσφωρικό ιόν(HPO4)
0,000032 γρ
0,000028 γρ
0,000040 γρ
0,000431 γρ
Υδρανθρακικό ιόν(HCO3)
0,197900 γρ
0,542200 γρ
0,433900 γρ
0,434880 γρ

       
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ  ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


1.      Συμβουλευτείτε τον ιατρό των λουτρών σχετικά με την ύπαρξη αντενδείξεων αν δηλαδή υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος εξαιτίας του οποίου η κατάσταση της υγείας σας δεν επιτρέπει τη χρήση των Ιαματικών υδάτων.


2.      Αναφέρετε στον ιατρό των λουτρών τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας.


3.      Ένας κύκλος θεραπείας περιλαμβάνει 10-20 μπάνια. Προσοχή ! Mη   ξεπερνάτε το ένα την ημέρα.


4.      Κάνετε το μπάνιο καλύτερα το πρωί και οπωσδήποτε 2-3 ώρες μετά το πρωινό ή το      γεύμα, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της πέψης.


5.      Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι 32ο -38ο C και η διάρκεια του μπάνιου 10-20 λεπτά ή αυτή που θα καθορίσει ο γιατρός.


6.      Δεν αρκεί να μπαίνετε στο νερό και να κάθεστε ακίνητοι. Κάνετε αργές κινήσεις του μέλους που πάσχει (χέρια, πόδια κ.λ.π.).


7.      Η ανάπαυση μισής ώρας (30΄) μετά το μπάνιο αποτελεί αναπόσπαστο στάδιο της λουτροθεραπείας.


8.      Μην ανησυχείτε αν μετά τα πρώτα μπάνια οι πόνοι είναι εντονότεροι. Θα υποχωρήσουν αργότερα.


9.      Είναι σωστό μετά το τέταρτο μπάνιο να κάνετε παύση μιάς ημέρας για να αποφύγετε την λουτρική κρίση.


10.  Η σπουδαιότερη συμβουλή: Όταν ξεκινήσετε για ιαματικά λουτρά αφήστε τις στεναχώριες στο σπίτι σας.


   ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝ


-          Κάνετε χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων ή έχετε πρόσφατα υποστεί θρόμβωση ή εμβολή κάποιου αγγείου.


-          Έχετε αρτηριακή υπέρταση (πίεση)η οποία δεν ρυθμίζεται και (ή) η ελάχιστη πίεση (διαστολική) υπερβαίνει τα 100mmHg.


-          Έχετε κρίσεις στηθάγχης, πρόσφατο έμφραγμα ή άλλες σοβαρές καρδιακές βλάβές ή αρρυθμίες.


-          Πάσχετε από σοβαρό σακχαρώδη διαβήτη (ζάχαρο).


-          Έχετε πυρετό ή πρόσφατη αιμορραγία.


-          Παρουσιάζετε  σοβαρές βλάβες στο ήπαρ (συκώτι), νεφρούς ή άλλα όργανα.


-          Πάσχετε από νεόπλασμα (καρκίνο) ή πρόσφατη φυματίωση.



ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. goevia.com

  ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ (ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΩΝ)
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου