Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Π.Ν. ΠΑΛΑΣΚΑΣ - Αντιπυρική ζώνη



    Ο καλά φυλασσόμενος χώρος του ναυτικού στην περιοχή του Σκαραμαγκά είναι πλούσιος σε βλάστηση, με 11.400 στρέμματα έκτασης παρόντα σαν πηγές ζωής στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ταυτόχρονα πολλά ζωάκια έχουν βρει το καταφύγιο, τη συνάντηση και την αναπαραγωγή χάρις στην ομάδα Φρούρησης. Ποιός εμπρηστής ή λαθροκυνηγός θα τολμούσε;

Κείμενο-Φωτ. Ασπασία Μπέτα 
   Είναι λυπηρό να μη λειτουργεί η ανθρώπινη συνείδηση - καν η λογική στην προστασία της φύσης που τόσο έχουμε ανάγκη για να ζούμε παρά μόνον με το 'βούρδουλα', όπως το ναυτικό που τη φυλάει. Οι ανάγκες είναι ζωτικές για την ύπαρξη πάρκων, δέντρων στους δρόμους των πόλεων και στο αναφαίρετο δικαίωμα της ανάσας.

    Το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά Ν.Β.Κανελλόπουλος περιλαμβάνει πλήθος ναυτικών υπηρεσιών και συνορεύει με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την εταιρεία πετρελαιοειδών ΕΚΟ, τη λεωφόρο Σχιστού, το δήμο Περάματος, τον κόλπο Ελευσίνας και το στενό της Σαλαμίνας. Ο πρώην Παλάσκας ονομάστηκε Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος τον Ιούνιο του 2008 προς τιμή του αντιπλοιάρχου Ηλία Κανελλόπουλου ο οποίος διακρίθηκε για το συγγραφικό του έργο, έχοντας εκδόσει πολλαπλά εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Ως 'Προσωπάρχης' του υπ.Ναυτικών εισηγήθηκε την απόλυτη ανάγκη ίδρυσης της ναυτικής σχολής των δοκίμων, όπου συνέταξε το νομοσχέδιο και τον κανονισμό λειτουργίας της. Υπήρξε ο πρώτος διοικητής της κατά την εξαετία 1884-1890 ενώ στις 23 Μαρτίου του 1894 απεβίωσε, πάσχοντας από καρδιακό νόσημα.

    Η αποστολή της Ν.Β.Κανελλόπουλος είναι η μέριμνα για την υποδοχή, κατάταξη και προπαίδευση των νεοκατατασσομένων ΕΠ.ΟΠ και επιστρατευμένων εφέδρων, υπαξιωματικών και ναυτοδιόπων, καθώς και η παροχή στρατονομικών ευκολιών σε αντικείμενο φύλαξης, ασφάλειας, εφοδιασμού, υγειονομικού, πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, όπως και άλλες υπηρεσίες του ΠΝ.
Η ομάδα φρούρησης είναι στελεχωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό με σύγχρονο εξοπλισμό και ελέγχει το ναυτικό οχυρό. Οι λαθροκυνηγοί δεν περνούν ούτε απ'έξω, καθώς και ο αιγιαλός φυλάσσεται και το τελευταίο περιστατικό πυρκαγιάς μικρής έκτασης συνέβη στις 11 Οκτωβρίου 2008, όπου αντιμετωπίστηκε από την πυροσβεστική και το ΠΝ. Στα διάφορα σημεία της έκτασης του Ν.Ο.ΣΚ (που προέκυψε από την κατοχή, τα λατομεία και τις πυρκαγιές) οι υπεύθυνοι έχουν τοποθετήσει μεγάλο αριθμό επίγειων δεξαμενών νερού με δύο πυροσβεστικά οχήματα διαθέσιμα, έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες (τακτικό κλάδεμα των δέντρων, αποψιλώσεις, μάζεμα των απορριμάτων), και εκπαιδεύουν με συνεχείς ενημερώσεις το κατάλληλο προσωπικό. Το ΠΝ έχει τη χρήση της γης και όχι την κυριότητά της, όταν το 2008 παραιτήθηκε από την απαίτηση των 780στρμ. με σκοπό το υπ.Γεωργίας να μεταβιβάσει τη συγκεκριμένη έκταση στο δήμο Περάματος.

    Την όαση λοιπόν της ερήμου Αττικής επισκέπτονται οι αλεπούδες, τα φίδια (κερασφόρο οχιά, μαρτυρούν), τα ελάφια, οι πέρδικες, οι λαγοί, οι αετοί και τα γεράκια, κουκουβάγιες, φασιανοί, δεκοχτούρες, κοτσύφια, τσίχλες, όλα βλέπουν πράσινο και ορμούν για την απόλαυση, την ευζωία και το σταμάτημα του χρόνου. Τα πετρώματα είναι ασβεστόλιθοι και σχιστόλιθοι και η χλωρίδα απαντάται, κυρίως: Πεύκη χαλέπιος, ευκάλυπτος, μακκία βλάστηση  (θυμάρι, ασφάκα, λαδονιά), κυπαρίσσι, αγριελιά, κουμαριά, πουρνάρι και σχίνος. Ατελείωτη είναι η ζωή  και στον αιγιαλό που συναντώνται οι τσιπούρες, οι σαργοί, οι σουπιές, οι κέφαλοι, οι ζαργάνες κλπ., υπ'όψιν του λιμεναρχείου.

    Ο ομότιμος καθηγητής εφηρμοσμένης υδροβιολογίας στο γεωπονικό πανεπιστήμιο κ.Σωφρόνιος Παπουτσόγλου εισηγείται ότι, "Η περιοχή του Ναυστάθμου διαθέτει περιβαλλοντικές συνθήκες ιδανικές για την αναπαραγωγή της τσιπούρας. Στα ανοιχτά του αιγιαλού υπάρχει ποκιλία ζωής από σπάρους, γύλους, πέρκες, λαβράκια, μουσμούλια, μπαλάδες και είδη μεταναστευτικά, κυρίως κολιοί και σκουμπριά".

    Ο χώρος της ναυτικής βάσης μπορεί να 'συζεί' ασφυκτικά με την βεβαρημένη ατμοσφαιρική ρύπανση της Ελευσίνας  φιλοξενεί όμως μετά χαράς στην αυλή του τις αδέσποτες υπάρξεις. Ο πλοίαρχος και διοικητής της Ν.Β.Κανελλόπουλος κ.Παναγιώτης Δάβαρης (16/2/2009, ημερομηνία ρεπορτάζ), ολοκληρώνει: "Είμαστε σε συνεργασία με τη φιλοζωική οργάνωση εθελοντών Σαλαμίνας(Ζ.Ο.Ε.Σ) και μεριμνούμε για τη στείρωση και τον εμβολιασμό του μεγάλου αριθμού αδέσποτων σκύλων που ζουν στην περιοχή, όπως φροντίζουμε και τη σίτηση των ζώων αυτών".




            Είσοδος στο ΠΝ και στη φύση




               Ο ναός του Αγ.Δημητρίου εντός του ναυτικού οχυρού








              Δάση της Ν.Β.Κανελλόπουλος




           Τμήμα της βάσης συνορεύει με τη Σαλαμίνα




           Η χλωρίδα, η θάλασσα και το μπετόν της Ελευσίνας απέναντι




         Τα όρια του (πρώην)Παλάσκα με τη λεωφόρο του Σχιστού





         Οι πικροδάφνες 'στηρίζουν' τα καλλωπιστικά φυτά και τα καλάμια 'σβήνουν' τη λίμνη, στα υψηλά της περιοχής




           Παιδική χαρά για τα παιδάκια των επισκεπτών του λόφου που ανήκει στην εκκλησία της Ελλάδος






         Το μοναστήρι των Αγ.Πατέρων σε ιδιοκτησιακή θέση, πλάι του ΠΝ




         Δεξαμενές νερού πάμπολλες και διάσπαρτες στο ναυτικό στρατόπεδο




                                            Ματιές στον αιγιαλό





                       Φραγκοσυκιές στολίζουν τη ναυτική βάση




         Καθώς ο ήλιος αντιστέκεται τα σύννεφα καραδοκούν, στο λεμβαρχείο του πολεμικού ναυτικού






      
          Το φυτό ασφόδελος 'παραχωρεί' τη θέα του στη νησίδα Αρπηδώνη, στον όρμο Αμφιάλης της ευρύτερης περιοχής




        Εντός του ΠΝ η σιδηροδρομική τροχιά συνδέει το Ικόνιο με την Ελευσίνα, για τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων





                   Ονειρευόμαστε τους δρόμους των πόλεων, έτσι




                               "Ας είναι καλά τα παιδιά που με φροντίζουν"








                                    Φιλοξενούμενοι στη φύση του ΠΝ



                              
                                            Θερινές κατοικίες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου