Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Μεγάλη Σαρακοστή

 
     Είναι η χριστιανική χρονική περίοδος της νηστείας, πριν το Πάσχα και ονομάζεται Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή ένεκα της σημασίας των Παθών του Χριστού και όχι λόγω της διάρκειάς της. Είναι δε, η αρχαιότερη μεγάλη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθιερωμένη από τον 4ο αι. μ.Χ.
    Η υγεία του καθενός μας αποτελεί ατομική πορεία καθώς η ακρασία της κοιλιάς αναιρεί τις αρετές ενώ η εγκράτεια αποτοξινώνει τον ανθρώπινο οργανισμό και τυχόν ‘σκουντάει’ την ψυχή.
    Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (χωρίο 6,16), αναφέρεται: «Όταν νηστεύετε μην φέρεσθε όπως οι υποκριτές που αφήνουν τα πρόσωπά τους άπλυτα για να δείξουν στους υπόλοιπους ανθρώπους ότι νηστεύουν. Αλήθεια σας λέω, οι άνθρωποι αυτοί χάνουν το μισθό τους. Εσύ όμως όταν νηστεύεις, να πλύνεις το κεφάλι σου και το πρόσωπό σου ώστε να μη φαίνεται ότι νηστεύεις, παρά μόνο στον Πατέρα σου κρυφά, και ο Πατέρας σου που βλέπει τα κρυφά θα σου το αποδώσει».
    Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος σε σχετικό κείμενό του, λέει: «Δείξε μου την νηστεία σου δια των έργων σου. Αν δεις πτωχό ελέησέ τον. Αν δεις κάποιο εχθρό σου συμφιλιώσου. Αν δεις φίλο σου να προοδεύει, μην τον φθονήσεις. Διατήρησε τα χέρια σου, τα πόδια σου, τα μάτια σου, τα αυτιά σου καθαρά από αμαρτίες. Διότι ποιο το όφελος, όταν δεν τρώμε κρέας, όμως κατατρώμε τους αδελφούς μας; (…) Παρακαλώ, λοιπόν, όσοι μπορείτε να νηστεύετε, όσο είναι δυνατόν, και να αυξάνετε την καλή σας αυτή και αξιέπαινη προθυμία».

Επιμέλεια-Φωτ. Ασπασία Μπέτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου