Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - Ιστορική στιγμή για τον Κορυδαλλό - Θυρανοίξια στις 25/1/2014 του αναστηλωμένου βυζαντινού ναΐσκου των Ασωμάτων Ταξιαρχών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-1-2014



Με τα θυρανοίξια του βυζαντινού ναΐσκου των Αγίων Ασωμάτων Ταξιαρχών, που θα τελεστούν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου  2014, στις 11.00 π.μ. από τον Μητροπολίτη Νικαίας και Κορυδαλλού κ. Αλέξιο, ολοκληρώνεται με επιτυχία η πολύχρονη προσπάθεια αναστήλωσης του πιο σημαντικού σωζόμενου μνημείου της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής. 
Οι εργασίες αναστήλωσης του ναΐσκου, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα και επλήγη από τον σεισμό του 1999, ξεκίνησαν το 2012 και περιελάμβαναν στερέωση και αποκατάσταση του ναού, καθώς και συντήρηση του ζωγραφικού διάκοσμου με τοιχογραφίες του 11ου αιώνα. Μαζί με την Μονή Δαφνίου, χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι τα μοναδικά έργα η αποκατάσταση των οποίων εγκρίθηκε το 2012 από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο βυζαντινός ναΐσκος αποτελεί μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας μνημείο της πόλης, το οποίο βρίσκεται δυτικά του σύγχρονου κτίσματος του Ιερού Ναού. 
Ανάγεται στους μεσοβυζαντινούς χρόνους, ενώ ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο τρίκογχου τρουλλαίου ναού με νάρθηκα ο οποίος επεκτάθηκε δυτικά σε μεταγενέστερη εποχή.
Ιστορικό γεγονός για την πόλη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης και τα θυρανοίξια ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, συγχαίροντας τον Μητροπολίτη κ. Αλέξιο, όσους συνέβαλαν στο έργο, και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Γεώργιο Ζώρζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου