Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ


ΠΕΜΠΤΗ 7-11-2013

Η Ελλάδα απλώνεται στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης, στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου Θαλάσσης.
Το ηπειρωτικό της τμήμα είναι μια χερσόνησος, που αποτελεί την κατάληξη της μεγάλης Βαλκανικής Χερσονήσου ή Χερσονήσου του Αίμου.
Από τη μια και την άλλη πλευρά κυριαρχεί η θάλασσα. Ανατολικά το Αιγαίο Πέλαγος, δυτικά το Ιόνιο Πέλαγος. Και τα δύο πελάγη συναντιούνται στο νότο και  στολίζονται από χιλιάδες νησιά - μεγάλα και μικρά, κατοικημένα και ακατοίκητα, ακόμη και μοναχικούς βράχους. 

Τα περισσότερα βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος

Το βορειότερο σημείο της Ελληνικής Χερσονήσου είναι στο βορειοανατολικό άκρο, στην περιοχή της Θράκης, στο χωριό Ορμένιο , του Νομού Έβρου, στα σύνορα με την Βουλγαρία.
 Το νοτιότερο, νότια από την Κρήτη, στο ακρωτήριο Τρυπητή του νησιού Γαύδος  που είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. 
Το δυτικότερο σημείο βρίσκεται βορειοδυτικά από την Κέρκυρα, στο δυτικό ακρωτήριο του μικρού νησιού Οθωνοί , που ανήκει στη συστάδα των Διαπόντιων Νήσων, στη Θάλασσα της Χειμάρρας.
  Και το ανατολικότερο, νοτιοανατολικά από το νησί Καστελλόριζο των Δωδεκανήσων, στο βορειοανατολικό άκρο του μικρού νησιού Στρογγυλή, που παλιότερα ονομαζόταν Υψηλή.
Σε ευθεία γραμμή η απόσταση από το βορειότερο ώς το νοτιότερο σημείο είναι 792 χιλιόμετρα και από το δυτικότερο ως το ανατολικότερο 992 χιλιόμετρα.



 Από το δυτικότερο σημείο ως το βορειότερο η απόσταση είναι 611 χιλιόμετρα και ώς το νοτιότερο 700 χιλιόμετρα. Και από το ανατολικότερο ώς το βορειότερο 694 χιλιόμετρα και ώς το νοτιότερο 522,5 χιλιόμετρα.
Το μήκος των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες στα βόρεια και βορειανατολικά είναι 1.215,5 χιλιόμετρα.
Η έκταση της χώρας είναι 131.944 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το ηπειρωτικό τμήμα καλύπτει 106.778 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τα νησιά 25.166 τετραγωνικά χιλιόμετρα.


Η μορφολογία της Ελλάδας έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, το έδαφος είναι ορεινό - πεδιάδες υπάρχουν κυρίως στο ανατολικό και το νότιο τμήμα.




Δεύτερον, οι ακτές παρουσιάζουν μεγάλο διαμελισμό. Είναι, δηλαδή, δαντελωτές και εισδύουν σχεδόν παντού στο ηπειρωτικό έδαφος σχηματίζοντας μεγάλους και μικρούς κόλπους και όρμους.
Το συνολικό μήκος των ακτών, μαζί με τις ακτές των νησιών, φτάνει σε 15.020,9 χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια, σε ευθεία γραμμή το μήκος των ελληνικών ακτών είναι όση η απόσταση από την ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, μέχρι το Ακρωτήριο Χορν στη Νότια Αμερική ή μέχρι το ανατολικότερο σημείο της Νέας Γουινέας.
Συνήθως, όταν μιλάμε για τα ελληνικά νησιά, λέμε ότι είναι τρεις χιλιάδες. Μερικοί λένε και έξι χιλιάδες. Στην πραγματικότητα τα νησαία εδάφη της Ελλάδας είναι 9.835, σύμφωνα με την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, που έχει καταγράψει κάθε «κομμάτι» γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας - μεγάλα και μικρά νησιά, ερημονήσια και κάθε βράχο.Τα Δωδεκάνησα είναι 1.090.
 Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου 493. Τα νησιά του Βορειοδυτικού Αιγαίου, οι Βόρειες Σποράδες, 711. Οι Κυκλάδες, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, 2.292. Και τα νησιά του Ιονίου, τα Επτάνησα, 153.



  •  Kατάταξη χωρών με μήκος ακτογραμμών σε ΚΜ

             http://goo.gl/xhorv


ΠΗΓΕΣ:
1. http://www.greekvoyager.com
2. http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου