Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Βόλτα στο βυθό της θάλασσας

    Ενώ κάθε Κυριακή σας πηγαίνουμε ταξίδι ανά τον κόσμο και τη χώρα, σήμερα αφήνουμε τη χέρσα γη και βουτάμε στα βαθιά νερά σε έναν υποβρύχιο περίπατο με μπουκάλες, για την γνώση και την πράξη της όρασης.

Κείμενο: Ασπασία Μπέτα  -  Φωτ. Αρχείου

Αυτόνομη κατάδυση 


    Ο ορισμός της δεικνύει τη δυνατότητα κατάδυσης στο νερό με κάποια αυτόνομη καταδυτική συσκευή, και με την απόδοσή της στα Αγγλικά-Scuba Diving(σ.σ.Self Contained Underwater Breathing Apparatus=Αυτοφερόμενες υποβρυχίως αναπνευστικές συσκευές). Ο αυτοδύτης -σε αντίθεση με το δύτη που είναι εξαρτημένος από τον υδρομηχανικό "ομφάλιο λώρο" μέσω του οποίου αντλεί τον ατμοσφαιρικό αέρα ή μείγματα αερίων από σταθμό- φέρει συσκευή συμπιεσμένου αέρα, ιδιότητα στην οποία αποδίδεται η μεγαλύτερη αυτονομία στην υποβρύχια κίνηση αλλά και ο περιορισμός στο χρόνο παραμονής του.


    Η ιστορία αναφέρει το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τον υποβρύχιο και διαφορετικό κόσμο να έχει εκδηλωθεί από τα αρχαία χρόνια. Πρώτος ο Αριστοτέλης κατέχει την ιδέα της πρώτης αναπνευστικής συσκευής κάτω από το νερό, ήτοι, μία χύτρα ανεστραμμένη πάνω από την κεφαλή του δύτη ώστε να συγκρατεί τον αέρα (Αριστοτέλους Προβλήματα).
Κώδωνες, ασκοί και πολυάριθμα άλλα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την παράταση παραμονής του δύτη στο διάβα της ιστορίας, όπως ο Άγγλος Ρόμπερτ Μπόιλ (1660) που μελέτησε τις φυσικές ιδιότητες του συμπιεσμένου αέρα, ο Συμιακός Φώτης Μαστορίδης (1866) που έκανε χρήση σκαφάνδρου για την σπογγαλιεία και οι Κουστώ-Γκανιό του περασμένου αιώνα που τελειοποίησαν τον ρυθμιστή πιέσεως. Επίσης οι Έλληνες Μ.Υ.Κ (Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών) ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την εγκαθίδρυση και τεκμηρίωση του θεωρητικού υπόβαθρου για το γνωστικό πεδίο της αυτόνομης κατάδυσης, όπως και του κατάλληλου εκπαιδευτικού προγράμματος.


    Τα πράγματα δεν είναι εύκολα υποβρυχίως για τους μη έχοντες την πείρα, αλλά καθόλου αδύνατα σ'εκείνους που αγαπούν το άθλημα, σέβονται την φύση και αντιλαμβάνονται την γρήγορη τεχνική των συγκεκριμένων κανόνων, όπως και τη φροντίδα του εξοπλισμού τους. Ο έλεγχος και η αρτιότητα συνυπάρχουν στα είδη (μάσκα, πτερύγια, αναπνευστήρας, καταδυτικό μαχαίρι, ρυθμιστής πλευστότητας, ρυθμιστής πιέσεως, ζώνη βαρών, καταδυτική στολή, φιάλη αέρα, κονσόλες οργάνων-βαθύμετρο, πυξίδα, μανόμετρο=αποθέματα αέρα). Η φυσική κατάσταση του αυτοδύτη συνίσταται στην άνω των 14 ετών ηλικία, στην έλλειψη προβλημάτων υγείας και στη γνώση της κολύμβησης. Ταυτοχρόνως δεν τρώμε, μήτε πίνουμε, ούτε καπνίζουμε πριν τη βουτιά μας στο υγρό στοιχείο. Το αεί συντροφικό σπορ της αυτόνομης κατάδυσης ενέχει πολλούς κινδύνους που πάντοτε καραδοκούν με την υπέρβαση του εγώ, το κυνήγι των επιδόσεων, της αμάθειας, του πανικού και των άλλων αστάθμητων παραγόντων. Το μεγαλύτερο βάθος κατάδυσης μέχρι σήμερα είναι τα 840 μέτρα από μία εταιρεία με εμπορικό ενδιαφέρον για τα βάθη των θαλασσών, όπου κατέβασε πλήρωμα με την προφύλαξη καμπάνας.


    Στα νερά του Αργοσαρωνικού ο εκπαιδευτής "τριών αστέρων" της ελληνικής ομοσπονδίας καταδύσεων Νίκος Τζαννουδάκης προπονεί και παρέχει τον εξοπλισμό στους ενδιαφερόμενους σε 12 μαθήματα, θεωρητικά και πρακτικά. Διαχωρίζει τους δύτες, "στις 3 κατηγορίες των σφουγγαράδων, των ελεύθερων δυτών με τα ψαροντούφεκα και των αυτόνομων, όπου περιλαμβάνονται οι ερασιτέχνες και οι εκπαιδευτές που εξελίσσονται στα 40 μέτρα βάθους της θάλασσας. Οι περαιτέρω αναζητήσεις και ειδικότητες συνεχίζονται με νυχτερινή κατάδυση, βαθειά κατάδυση, υποβρύχια φωτογράφιση, σπηλαιοκατάδυση και ναυαγιοκατάδυση". Ο προνοητικός κ.Τζαννουδάκης ολοκληρώνει με τα προκύπτοντα προβλήματα, εκεί που δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. "Πνευμονική ρήξη, δηλ. σπάει το πνευμόνι όταν η αναπνοή δεν γίνεται σωστά. Νόσος των δυτών, δηλ. φυσαλλίδες στην σπονδυλική στήλη και παράλυση καθώς παραβιάζονται το βάθος και ο χρόνος, και φυσικά η μέθη του βυθού που ενδεχομένως εμφανίζεται πέραν των 40 μέτρων".
- Σας έχει πάρει 'κάνα ψάρι στο κυνήγι;
- Όχι! (χαμογελάει). Στην Ερυθρά θάλασσα, μόνο μιά φορά, καθόταν ένα καρχαριάκι -μπορεί να'ταν και γαλέος- στη σχισμή ενός βράχου και με παρατηρούσε κανονικά απ'τη κορφή ως τα βατραχοπέδιλα, καθώς περνούσα...



Σχολές καταδύσεων (Πίνακας)

Ν.Τζαννουδάκης (Πειραιάς) 210.4118404
Γ.Πατεράκης (Γλυφάδα) 210.9680547
Καταδυτικό κέντρο Κρήτης 6974903649
Seaworld (Θεσ/κη) 2310.321410


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου