Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Helmut Newton




 Gendarmenmarkt Βερολίνο, Helmut Newton bar,βυθισμένη στην κόκκινη δερμάτινη πολυθρόνα κάτω από τους  ήχους της τζαζ  και με απόλυτο ορίζοντα τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Helmut Newton,αισθησιακή ατμόσφαιρα, μοναδική, πρωταγωνιστής ο θρυλικός φωτογράφος μόδας του Βερολίνου Helmut Newton,φωτογραφίες που με  αιχμαλωτίζουν και αναπολώ τον μεγάλο φετιχιστή φωτογράφο του 20ου αιώνα που έκανε το γυμνό, έργο τέχνης.


Αμφιλεγόμενος και καινοτόμος, η προσωπικότητα του κατέρριψε τα ταμπού,  διαμόρφωσε  αλλαγή της στάσης στο γυναικείο φύλο και την ενδυνάμωσή του, έδειχνε πάντα μια υγιή περιφρόνηση για τα εύκολα ή τα προβλέψιμα.


Καθιέρωσε  ένα ιδιαίτερο στυλ που χαρακτηρίζεται από ερωτικές, στυλιζαρισμένες σκηνές, συχνά με σαδομαζοχιστικά και φετιχιστικά υπονοούμενα. 
Κάθε φωτογραφία του, κάθε κλικ που έκανε, ήταν εξαιρετικά μελετημένο, μια σπουδή πάνω στον ανθρώπινο ψυχισμό.
Ένα φωτογραφικό ταμπλό που σε βοηθάει να μάθεις κάτι παραπάνω για τον εαυτό σου. Για όλα όσα σε σοκάρουν και σε εξιτάρουν ταυτόχρονα.











Το έργο του θεωρείται κατ’ εξοχήν κλασσικό και αποδεικνύει ότι ο Helmut Newton   δεν ήταν μόνον ένας φωτογράφος μόδας, αλλά ένας καλλιτέχνης που, καταρρίπτοντας όλους τους περιορισμούς της φωτογραφίας, πειραματίστηκε με θέματα και είδη και διεύρυνε τα όρια της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας με το μοναδικό του όραμα. 



















Τα έργα του πωλούνται για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στις δημοπρασίες και το στυλ του προσπαθούν ακόμα να το μιμηθούν οι σημερινοί φωτογράφοι. 
Το οικογενειακό του μοντέλο, η εβραϊκή καταγωγή χαραγμένη με ναζιστικές μνήμες και η σχετικά μεγάλη ηλικία πού άσκησε το επάγγελμα 36 ετών, επηρέασαν με υπόγειο τρόπο την τεχνική και τη θεματογραφία του.        
 Στην τέχνη του  ο Helmut Newton  καταργεί την πραγματικότητα και εξυψώνει τον πόθο, τον αισθησιασμό, χρησιμοποιεί το στοιχείο της βίας, του σαδομαζοχισμού. 
Πίσω από κάθε του λήψη ξεδιπλώνεται και μία μικρή ιστορία, συνήθως αμφιλεγόμενη,βίαιη, σεξουαλικά φορτισμένη.
Μπορεί ο φακός του Newton να θωπεύτηκε από κάθε καλλονή του πλανήτη εδώ και 40 χρόνια, αλλά εκείνος παρέμεινε φανατικά πιστός –και μάλιστα επί 50 χρόνια- στην γυναίκα του, June. Μονογαμικός φετιχιστής.

Όσον αφορά στο πόσο ψηλά παραμένει η μετοχή του Helmut, εννέα χρόνια μετά το θάνατο του, αρκεί να αναφέρω τα 110.000 ευρώ που εκτιμήθηκε το διάσημο Self Portrait with Wife and Models του 1980.

Έζησε σε μια κατάσταση απόλυτης χλιδής. Μόνιμη κατοικία του ήταν το Μόντε Κάρλο, αγαπημένο του αυτοκίνητο μια λευκή Porsche και παιδική του χαρά οι μητροπόλεις του πλανήτη.



         Πέγκυ Μαζαράκη 
Σπουδές Ευρωπαικού Πολιτισμού 
     Business Administration



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου