Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6-11-2013

 

Τοπογραφία

Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου, είναι από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται "μπαλκόνι του Πηλίου".


           Το μπαλκόνι της πλατείας με τα τραπεζάκια και στο πιάτο ο Παγασητικός κόλπος

Ιστορία
Η Μακρινίτσα χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα. Ο οικισμός αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια ενώ τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας άκμασε ιδιαίτερα χάρη στο εμπόριο και στην βυρσοδεψία. Η Μακρινίτσα ήταν από τα χωριά που ξεσηκώθηκαν κατά την επανάσταση του 1821. Με την κήρυξη της επανάστασης στο Πήλιο από τον Άνθιμο Γαζή, οι Πηλιορείτες πολιόρκησαν το Βελεστίνο και τον Βόλο. Με επέμβαση όμως του Δράμαλη η πολιορκία αποτυγχάνει. Οι Τούρκοι στην συνέχεια πολιόρκησαν την Μακρινίτσα που τελικά μετά από ισχυρή αντίσταση έπεσε και η επανάσταση στην περιοχή προσωρινά καταπνίγηκε.
Η Μακρινίτσα πρωτοστάτησε επίσης στην επανάσταση της Θεσσαλίας το 1878. Η σημαντικότερη μάχη κατά την διάρκεια αυτής της επανάστασης πραγματοποιήθηκε στην Μακρινίτσα. Τα επαναστατικά σώματα της περιοχής και οι κάτοικοι της Μακρινίτσας με αρχηγό την Μαργαρίτα Μπασδέκη αντιστάθηκαν σθεναρά αλλά τελικά υπέκυψαν, όταν κατέφτασαν στην περιοχή Τουρκικές ενισχύσεις. Με την μεσολάβηση των Άγγλων η επανάσταση έληξε. Τρία χρόνια μετά η Θεσσαλία ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Μετά την απελευθέρωση η Μακρινίτσα έγινε δήμος, ενώ στο διάστημα 1912-2010 υπήρξε ξεχωριστή κοινότητα.
 Μεταπολεμικά άρχισε η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Αρχιτεκτονική της περιοχής του Πηλίου
 
Τα σπίτια του Πηλίου χαρακτηρίζονται για τις πέτρινες στέγες τους και για την πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσμηση στον πάνω όροφο των κτιρίων. Τα σπίτια είναι διώροφα ή τριώροφα με χοντρούς πέτρινους τοίχους. Ο κάτω όροφος έχει λίγα ανοίγματα ενώ ο πάνω έχει πολλά παράθυρα και συχνά προεξέχει λίγο σε σχέση με τον κάτω όροφο. Τα σπίτια χαρακτηρίζονται επίσης από τα διακοσμημένα ταβάνια και τις ξυλόγλυπτες πόρτες και παραθυρόφυλλα.
 




                                             Το πλακόστρωτο δρομάκι πρός την πλατεία




          Πόσιμο νερό απο τις πηγές του Πηλίου



   Πεζόδρομος που οδηγεί απο την Μακρινίτσα στις Μηλιές




          Πανοραμική θέα του Βόλου απο την Μακρυνίτσα








      Η δυτική πλευρά της Μακρινίτσας που οδηγεί προς Αγ.Ονούφριο


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΘΑΝΟΣ  ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ


ΠΗΓΗ : http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου