Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Βαθυσκάφος "Θέτις"

Κείμενο: Ασπασία Μπέτα  -  Φωτ. Αρχείου ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε






   Συνεχίζοντας τις καταδύσεις βουτάμε βαθύτερα, νοερώς, με την αποστολή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στα 120 μέτρα του βυθού της Κέας, οδηγούμενοι από το βαθυσκάφος "Θέτις" και το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ "Max-Rov", για το πολύ παλιό ναυάγιο του πλωτού νοσοκομείου "Βρετανικός"(1916). 


Το 'μεγάλο αδελφάκι' του "Τιτανικού", που για άλλους λόγους κατασκευάστηκε αλλά το πρόλαβε ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος, λειτουργεί σαν 'κιβωτός ζωής', όπως όλα τα ναυάγια, δηλ. φιλόξενος χώρος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Ένας οικολογικός θησαυρός διανθισμένος στα χρώματα της ίριδας εμφανίζεται μπροστά στα μάτια μας (στο βίντεο), όπως τα διάφορα είδη του σκληρού υποστρώματος(σφουγγάρια, βρυόζωα, χιτωνοφόρα, πάνω ασβεστολιθικά ροδοφύκη). 




Στο επάνω μέρος του "Βρετανικού", και στα μπλεγμένα δίχτια των ψαράδων, υπάρχουν άσπρες αποικίες βενθικών πολυχαιτών και διάφορα είδη σφουγγαριών. Στην 'κοιλιά' του η ποικιλία των χρωμάτων υποχωρεί και αναδεικνύονται τα στρείδια, οι αποικίες των ασβεστούχων φυκιών και τα διάσπαρτα (έτερα) σφουγγάρια. Οι αστακοί αναζητούν την τροφή τους στα φινιστρίνια του ναυαγίου-θρύλου και τα μικροσκοπικά ψαράκια Anthias anthias διαγράφουν τη διάσταση της συνεχούς κινήσεως...
Στη χαμηλότερη δε, ζώνη του πλοίου, λιγοστεύει το φως, ελαχιστοποιείται και ο πληθυσμός.


  Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών(ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) έχει ως αντικείμενο τη φυσική ωκεανογραφία, τη θαλάσσια γεωλογία-βιολογία, την κυματική πρόβλεψη(Ποσειδώνας), τη γενετική, τις υδατοκαλλιέργειες, τη μελέτη των θαλάσσιων βιολογικών πόρων και των εσωτερικών υδάτων, ταυτόχρονα με έναν (επίσης)αριθμό ποικίλων δραστηριοτήτων που συνδυάζουν την τεχνογνωσία, την εξειδίκευση και την αγάπη για τη φύση.


Διαθέτει τρία ωκεανογραφικά πλοία, ένα επανδρωμένο υποβρύχιο και τρία τηλεκατευθυνόμενα οχήματα για την έρευνα της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων, των αρχαίων ναυαγίων, των υποθαλάσσιων ηφαιστείων και των ναυτικών-θαλάσσιων-περιβαλλοντικών ατυχημάτων.

    Μία άκρως απαραίτητη συμβολή προκύπτει τα τελευταία 60 χρόνια από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το μοναδικό κέντρο έρευνας του υδάτινου περιβάλλοντος της Ελλάδας, μίας χώρας που ουσιαστικά φιλοξενείται στην 'πλάτη' της θάλασσας.

ΒΙΝΤΕΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου