Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016ΑρχάγγελοςΤο ελληνικό-γλυκό νησί των Δωδεκανήσων, η Λέρος, καθώς βρίθει νησίδων ολόγυρα εστιάζουμε στον Αρχάγγελο, μία δαντελωτή κουκκίδα στον βραχόκηπο του Αιγαίου. Κείται βόρεια της Λέρου και απλώνεται στα 1.608 στρέμματα με ‘γειτόνους’ τις βραχονησίδες Πατέλλα, Τρυπητή και Στρογγυλή. Η πρόσβαση επιτυγχάνεται φυσικά με πλεούμενο ενώ προσφέρεται για δέσιμο αρόδο μεταξύ του Αρχάγγελου και της Λέρου, όταν ο καιρός ‘διαφωνεί’. Το Λακκί (λιμάνι της Λέρου) είναι ένα από τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια της Μεσογείου, φτάνει να μη φυσάνε ΝΑ, Β και Α άνεμοι.
    Από το Παρθένι λοιπόν, περνάμε απέναντι στον Αρχάγγελο ο οποίος τυγχάνει ανά των ετών να κατοικείται από μία οικογένεια, όπως και σήμερα, ολοκληρωμένη θα λέγαμε. Η μητέρα, η Ευρώπη (πρώην νηπιαγωγός–νυν ερημίτισσα) μετά του συζύγου και των δύο παιδιών της, ασχολούνται με το εστιατόριό τους (τους θερινούς μήνες) και το κτήμα γενικότερα. Ζυμώνουν το ψωμί τους ενώ προμηθεύονται υλικά από την Λέρο, συλλέγουν τα πολύτιμα βότανα (ταραξάκο, αστράγγουρα, βολβοί, αντοναϊδα=βότανο της Παναγιάς κ.α.), θωρούν τα τριγύρω ελεύθερα κατσικάκια (περίπου, 100 τον αριθμό) προστατεύοντας τα δεντράκια τους και δεν νοσταλγούν καθόλου την Αθήνα. Έχουν υιοθετήσει δε, κάποιες γατούλες, ένα σκυλί και έναν γλάρο που δεν πετά.
    Στον χαμηλό λόφο της βραχονησίδας θεωρείται από τα υπολείμματα θόλου, πως παλιά υπήρξε μοναστήρι ενώ παρακάτω προσμένουν τρεις πανέμορφες παραλίες, με την εντύπωσή μας να κορυφώνεται στην καθαρότητα και τα χρώματα.
    Η επίσκεψη ‘αναρριχάται’ στην εμπειρία και την γνώση της σπάνιας φυσικής ομορφιάς, όπως και τη βεβαίωση του Αρχάγγελου, μαζί με τις νησίδες Φαραδονήσια, Λέρικο, Μικρό και Μεγάλο Γλαρονήσι να έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Κείμενο-Φωτ. Ασπασία ΜπέταΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου